Wie zijn wij?

Wij zijn twee enthousiaste vrouwelijke architecten. Annika en Yvonne. Samen vormen we het ontwerpersduo Studio YAA. We ontwerpen gebouwen die een positieve bijdrage leveren aan maatschappelijke aspecten zoals de krapte op de woningmarkt, de vergrijzing en de klimaatverandering. En volgens ons gaat dit prima samen met esthetiek.

De mens

Wie samenwerkt met ons zal ervaren dat de mens en haar gedragingen en behoeften centraal staan in zowel het proces als het ontwerp. In het proces vinden we het belangrijk écht te luisteren naar wensen en behoeften van de opdrachtgever. We zien het ontwerpproces als een samenwerking tussen verschillende partijen. In de ontwikkeling van een ontwerp hebben we oog voor hoe mensen waarnemen, hoe ze met elkaar omgaan en hoe ze zich in een ruimte gedragen.

Het begrip ruimte

Met onze ontwerpen zoeken we niet alleen naar kansen om mensen te verbinden. We hechten ook aan verbinding tussen mens en natuur. Tenslotte is ruimte niet alleen een begrip voor een ruimte binnen een gebouw, maar is het meer allesomvattend en een plek voor natuur en mens.

Onderbouwing

In de uitvoering is het gebruik van duurzame materialen voor ons een vanzelfsprekendheid. Maar net zoals een gebouw niet zonder fundament kan, willen wij de keuzes voor de technieken en innovatieve methoden van onze ontwerpen goed onderbouwen. De vraag ‘waarom’ beantwoorden we maar al te graag.

Van concept tot detail

We gaan graag aan de slag op conceptniveau. Maar tegelijkertijd rusten we niet tot ook de kleine details zijn uitgewerkt. Want ook het kleinste detail heeft voor ons nog een verhaal.

Studio YAA ziet het als haar missie om met goed werkende gebouwen, gerealiseerd met onderbouwde technieken en innovatieve methodes, een bijdrage te leveren aan de maatschappelijke uitdagingen van de huidige tijdgeest.

Visie bureau

Studio YAA denkt mee.
Voor Studio YAA is het belangrijk dat de samenwerking tussen opdrachtgever en Studio YAA open, soepel en eerlijk verloopt. We hebben een luisterend oor en brengen veel kennis op verschillende vlakken mee.

Op die manier kan een project optimaal tot stand komen en boven de verwachtingen uitstijgen. Communicatie is het sleutelwoord tijdens het ontwerp- en bouwproces. Open en korte lijnen zijn ons middel tot succes.

We inspireren graag en we laten ons graag inspireren.

Het Karakter van Studio YAA

Studio YAA staat voor Creatief Analytisch Conceptueel Gedreven
Meedenkend met opdrachtgever en gebruiker Spil in bouwproces
Uitvoeringsgericht Betrokken Communicatief

Onze Stijl is te omschrijven als het zoeken naar een balans tussen een strakke, minimale uitstraling, en een hoge mate van tactiliteit en tektoniek . Karaktervolle eenvoud.

We werken bij voorkeur met natuurlijke en streekeigen materialen en met materialen die mooi verouderen en waardevol en duurzaam blijven.

We gebruiken materialen zonder giftige toevoegingen en schuwen recycle en upcycle niet.

Opdrachtgebieden

Jarenlang hebben we ruime ervaring opgedaan en gewerkt aan grote en kleine projecten in gevarieerde opdrachtgebieden zoals particuliere er seriematige woningbouw, aan opgaves in de herbestemming maar ook veel in interieur en stedenbouw.
Op die manier hebben we ruimte ervaring  in verschillende disciplines opgedaan, we werken in diverse vakgebieden, waar we ruimschootse kennis hebben opgebouwd.
Van stedenbouw tot architectuur, particuliere bouw tot seriematige woningbouw, van herbestemming tot interieur.

De komende tijd willen we ons voornamelijk richten op het aanbieden van kennis rondom de seriematige woningbouw en nieuwe woonvormen.

Yvonne Modderman

Yvonne combineert haar bestaan als architect met haar ondernemende geest en passie voor cultuur en natuur. Na haar studie Bouwkunde (TU Delft) krijgt ze de kans om mee te werken aan het vooruitstrevende tijdschrift DAX (Detail Architectuur en Kruisbestuiving). Ze ontwikkelt haar visie op architectuur en de activiteiten die ze later zal ontplooien zou je gekscherend ook wel een ‘kruisbestuiving met architectuur’ kunnen noemen. Want naast haar ontwikkeling als architect ontpopt Yvonne zich namelijk als een creatieve en verbindende ondernemer. Jaren faciliteerde en inspireerde Yvonne vele ondernemers uit de creatieve sector met de oprichting van Wunderkammer, een werkplek voor creatieve en sociale ondernemers die zowel onafhankelijk als gezamenlijk aan projecten werken. Tevens is Yvonne grondlegger van de Amsterdamse stadswijngaard Wijn van Bret en de ondernemerstuin Kerk van Bret waar ze een unieke en inspirerende plek creëerde voor diverse ondernemers.

Annika Hermann

Bevlogen neemt Annika je mee op reis van een idee naar een ontwerp waarbij het kleinste detail nog een verhaal heeft. Annika’s interesse voor architectuur ontstaat al vroeg als ze als meisje al met haar vader/opa meegaat naar de bouwplaats. De van origine Duitse Annika komt in 1996 naar Nederland om Bouwkunde (TU Delft) te studeren. Ze is overtuigd dat ze met architectuur kan bijdragen aan een gezondere wereld! Na het afronden van haar studie gaat ze daarom als architect aan de slag bij een bureau dat hecht aan duurzaamheid. Haar eigen visie op duurzaamheid gaat echter verder. In de jaren die volgen ontwikkelt ze zich met succes als zelfstandige architect en realiseert ze diverse projecten. In haar ontwerpen verwerkt Annika haar kennis en visie op zintuigelijke waarneming, sociale interactie en hoe de mens zich gedraagt in een ruimte. Éen van deze ontwerpen is de woning aan de Weespertrekvaart waar ze leeft met haar gezin.